Find mere om:
Små finske både til traileren | båd.guide.dk

Små finske både til traileren

Langtfra alle er villige til at betale flere hundrede tusinde kr. for en båd og høje årlige udgifter til forsikring, renter, afgifter, havneleje og vedligehold. Men mindre kan også gøre det.

Vi ved, at rigtig mange gerne vil have en lille båd, de hurtigt kan komme på vandet med. De fleste nok for at prøve lykken med lidt fiskeri, andre for at lufte familien i godt vejr.

Er man til fiskeri, skal der ikke så mange fod til, før man føler sig tryg om bord. Dagens mindre både i plast og aluminium er solide og stærke. Mange er sikret opdrift med indlagt skum, luft og andre materialer, der holder båden flydende, selv om den tager vand ind.

Vi var i løbet af fire dage ude og sejle med tre nye Terhi-modeller i småbådskategorien. Alle med samme skrog, men forskellige løsninger. De tre små, finskbyggede fritidsbåde er søstærke og sejler udmærket. Derudover er de hurtige med 50 hk påhængsmotorer på hækken - og vægten er ikke større, end at de nemt kan trækkes på den mindste trailer.

Forskellige planløsninger

475 Twin C er skræddersyet til et par eller to venner, der vil ud at nyde det fine vejr. På tværtoften bag de to vindspejle, der er monteret på to konsoller til styrbord og bagbord, sidder man godt beskyttet mod vinden. Foran begge konsoller er der endnu to sæder og fremme også en hynde med to siddepladser. Det betyder, at man godt kan være fire voksne og to børn om bord i den relativt lille båd.

De to andre Terhi-både har samme mål, men byder på færre siddepladser. Til gengæld er der mere plads til udstyr, bagage og grej.

I den ene, 475 Open CC, har man valgt en centreret styrekonsol, der er trukket tilbage mod agterbænken. Plus en siddeplads helt fremme i stævnen. Det har givet meget plads midtskibs i båden - men maks. fem siddepladser, tre agter og to fremme. Til gengæld vil to mand uden problemer kunne fiske fra hver sin side af båden uden at genere hinanden.

Den sidste af de tre, 475 Open FC, har styrehuskonsollen ca. midtskibs med eget sæde til skipper. Desuden er der sæde til to voksne og agterbænk til tre voksne. Denne aptering stjæler plads midtskibs, men skipper styrer bedst fra denne position.

Stærke i søen

Samtlige tre både i serien har et vellykket lille skrog, der byder på overraskende gode præstationer. Selv i grov og skrap sø sejlede bådene lige gennem uden problemer. Med 50 hk på hækken er de gode for et sted mellem 20 og 25 knob lidt afhængigt af antal personer og bagage om bord. Man sejler bådene op i plan på ca. 3 sek. Balancen er glimrende, og man føler, at man sejler en langt større båd.

Mens Twin-modellen byder på åbning mellem de to konsoller, giver de åbne modeller passage på begge sider af konsollerne a la walk-around.

Praktiske og solide

Alle har stor ankerbrønd helt fremme samt god plads under agterbænken til udstyr og grej. Der er også fralægningsrum i skrogsiden og stuverum til grej i konsollerne.

Alle vindspejle har grønt tonede glas og kraftige profiler i gråt. Solidt søgelænder går igen sammen med en kraftig slæbekrog i stævnen.

I styrbord side på hækken er monteret en lanternemast samt fortøjningsklamper, og til bagbord er badelejderen.

Skrogene er bygget i ABS-termoplast, og bådene er synkefri.

Ud over de tre modeller, vi har sejlet, tilbyder fabrikanten et dusin endnu mindre og billigere ro- og motorbåde som bl.a. Baby Fun, Fun og More Fun.

Læs også: Sejlsjov til traileren

Terhi 475-serien

  • Mål og vægt: Længden på alle tre er 475 cm, bredden 185 cm, og vægten er 345 kg. Twin C vejer dog 25 kg mere end de åbne modeller. Alle kan trækkes på en lille trailer bag familiebilen.
  • Pakkepris med Suzuki 50 hk: Terhi 475 Twin C: 95.800 kr. Terhi 475 Open CC: 90.000 kr. Terhi 475 Open FC (endnu ikke i DK): ca. 90.000 kr.
  • Producent: Terhi OY, www.terhi.fi
  • Importør af 475-serien: Holbæk Bådcenter, tlf. 5943 5117, www.holbaek-baadcenter.dk
  • Importør af de mindre modeller: Bådkommissæren A/S, tlf. 6532 1815, www.baadkom.dk

Test af Selva 4,5, Selva 4,8

31-08-2014: Italiensk design er kendt for stilsikkerhed, masser af kant og en hel del attitude. De to italienske Selva-joller holder fast i det stilsikre, men har skruet helt ned for resten. Læs artikel

Test af Terhi 475 Open FC

29-04-2011: Terhi 475 og Castello 553 dokumenterer, at små planende motorbåde ikke er kedelige. Læs artikel

Test af Beneteau Flyer 5 SUNdeck

13-08-2015: Topfarten for Flyer 5 SUNdeck er på 29,5 knob med en 115 hk motor og to mand om bord. Læs artikel

Test af Buster Le

12-07-2014: Den nye finske Buster Le har aluminiumsskrog og smagfuldt dæk i glasfiber. Båden er robust, men stadig vældig sporty, selv om den kun har 50 hestekræfter. Læs artikel

Test: Bedstemor med slaw i

08-06-2006: Den ligner en gammel dame, men opfører sig som en ældre udgave af James Bond. Jyllands-Posten prøvesejlede Crescent Gemini midt i december ud for Rantzausminde ved Svendborg. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...