Find mere om:
Bedstemor med slaw i | båd.guide.dk

Bedstemor med slaw i

Den ligner en gammel dame, men opfører sig som en ældre udgave af James Bond. Jyllands-Posten prøvesejlede Crescent Gemini midt i december ud for Rantzausminde ved Svendborg.

Den ligner sådan en lille motorbåd, der gerne prutter i motoren og maksimalt sejler 10 knob - på fladt vand. En gammel traver, uden komfort og uden hestekræfter. Ligner, gentager jeg lige for en god ordens skyld.

For jeg skal love for, at jeg bliver klogere, da jeg midt i december prøvesejler Crescent Gemini ud for Rantzausminde ved Svendborg. Alle mine fordomme lever ellers i bedste velgående, da jeg sammen med Kåre Kjærsgaard fra Leif Larsen Marine i Svendborg glider ud af den lille, hyggelige havn på kanten af Det Sydfynske Øhav.

En hård vind står i ind i Svendborg Sund fra sydvest med solide bølger. Båden vipper gevaldigt, men får hurtigt fart i skøjterne, da vi trykker gashåndtaget fremad. Vi lægger kursen om bagbord og sætter snuden mod Svendborg - og fyrer den af.

Straks minder hele situationen mig om sådan en James Bond-båd fra startfirserne, som kan meget mere, end den giver udtryk for i sit udseende. For Crescent Gemini er ikke køn. Det er den altså ikke med alle de forbehold for subjektiv bedømmelse, der ligger i det. Men den er uhyre effektiv.

Her får man en spritny motorbåd med to års garanti for under 150.000 kr., som man både kan fiske eller dykke fra. Man kan stå på vandski efter den eller tage på en lille weekendtur med konen eller den ældste søn.

Fra stævn til hæk måler båden lige under fem meter med to meter i bredden. Til gengæld lokker Gemini med mere, end man tror. Her er plads til, at to personer kan overnatte, når dørken under hardtoppen bliver løftet og lagt som sengebund. O.k. Der er kun lige godt to meter, hvis man ligger i midten, men for lavere søfolk end denne signatur går det.

Her er to komfortable sæder, som man kan dreje 180 grader. I cockpittet kan man slå et bord op, hvorefter der er fire fine spisepladser. Trækker det op til regn, slår man kalechen op, som sidder i forlængelse af hardtoppen helt hen agter, hvor endedugen går lodret ned.

Nej, her er hverken toilet eller pantry. Men med en madkurv og en fryseboks kan man sagtens få en dejlig dag på vandet og besøge nogle af de små øer, man ikke får samme lejlighed til som landkrabbe.

Frisk firetakter

Agter sidder der på denne model en Yamaha-firetaktersmotor med 60 hk. Og netop de fire takter spiller en afgørende rolle for det samlede indtryk af denne båd. For ganske få år tilbage ville en båd af denne type blive solgt med en lille totaktersmotor, som både ville prutte og hoste og trække skyer af udstødning efter sig, mens man ikke ville kunne høre noget for bare larm agter.

De nye firetaktersmotorer gør sejlads i specielt så lille en båd til en ren fornøjelse. Her er hverken røg eller larm, men bare gode og gedigne vrinsk i alle hestekræfterne.

Jeg overtager selv ror og gashåndtag og føler mig pludselig som en moderne udgave af Roger Moore - læs Daniel Craig - da vi letter og i ordets bogstaveligste forstand flyver over Svendborg Sund.

Tørt cockpit

Selv i det hårde vejr, hvor vinden tager fat i hvert et skumsprøjt fra de skæve søer, sidder man tørt og godt i læ af hardtoppen. Også når man med solid power lægger kursen op imod vind og bølger. Det er ikke svært at forestille sig, at folk og røvere på vandski vil kunne få brede smil efter denne bedstemor med slag i.

For nu at dvæle lidt ved bedstemødre vil selv aldrende damer nyde et besøg om bord. Hvor lignende både alle skal entres via cockpittet, kan man her åbne en slags vippe-dør i stævnen, så lidt mere usikre gæster om bord kan træde ned uden at skræve over gelænder og fribord. Når man skal den anden vej fra båden og op, kan man støtte med knæet på en pude, inden man træder op på molen via stævnen.

Crescent Gemini har ingen styreflapper, hvilket er et klart minus, når man sejler den alene. Da har den en tendens til at hælde mod styrbord, som det også fremgår af billederne. Til gengæld giver trimjusteringen på gashåndtaget en varieret og sikker sejlads. Båden kommer hurtigt op og plane, og ved hjælp af justeringen holder man den let planende på lavere hastigheder og sparer derved på benzinen.

peter.ernstved@jp.dk

Crescent Gemini

Længde: 4,88 m

Bredde: 2,03 m

Vægt m. motor: 650 kg

CE-godkendelse: 5 personer eller 450 kg

Køjer: 2 personer

Priser:

Båd u. motor: 112.000 kr.

Båd m. 30 hk: 149.000 kr.

Båd m. 60 hk: 166.000 kr.

Forhandler: Leif Larsen Marine i Svendborg

leiflarsenmarine.dk

Noter

DS-generalforsamling i Odense

GENERALFORSAMLING Detaljerne omkring årets generalforsamling i Dansk Sejlunion ligger klar, og arrangementet løber af stabelen i Odense Congress Center fredag den 23. marts og lørdag de 24. marts. I et forsøg på at tiltrække flere delegerede fra klubber og klasseorganisationer har unionen i år ændret på konceptet, så man allerede fredag aften starter med workshops og seminarer før den egentlige generalforsamling om lørdagen. Unionen håber med de nye mødetider at opnå et højere deltagerantal end tidligere, idet man satser på at slutte tidsnok om lørdagen til, at alle stadig kan nå hjem og få en lørdag aften med familien. Ved at inddrage fredag aften i stedet for en søndag ønsker unionen også at undgå, at folk skal rive hele weekenden ud af programmet for at kunne deltage.

Bliv talenttræner

UDDANNELSE Dansk Sejlunions udbyder nu en ny talenttræneruddannelse. På unionens hjemmeside fremgår det, at den ny uddannelse er et krav til de ledende trænere på de såkaldte kraftcentre. Samtidig er uddannelsen en forudsætning for at deltage i Danmarks Idræts Forbunds diplomtræneruddannelse. Uddannelsen omfatter undervisning indenfor områder som idrætspsykologi, ernæringslære og glasfiberreperation. Første modul finder sted i Kaløvig Bådelaug den 18. marts, hvor der står taktik og meteorologi på programmet. Optagelse forudsætter, at man har gennemført Dansk Sejlunions ungdomstræneruddannelse eller har tilsvarende erfaring. Uddannelsen afsluttes i foråret 2008.

Danske isbådssejlere til VM i USA

ISBÅD Isbådssejlerne Christian Jensen og Bent Gjerløff deltager som de første danskere nogensinde i et isbåds-VM i USA. Det sker, når stævnet 18. februar går i gang i omegnen af Detroit. Al udstyret sendes i forvejen, oplyser baadmagasinet.dk, og i lasten finder man bl.a. seks sejl, skot, fire kulmaster, 150 kilo skøjter, skrog og planker. Christian Jensen rangerer i øjeblikket som bedste dansker på verdensranglisten med 24. plads, mens Bent Gjerløff ligger som nummer 55.

14-årig alene over Atlanten

REKORDSEJLADS Efter seks ugers sejlads fra Gibraltar ankom den 14-årige Michael Perham fra Hertforshire i England 3. januar til Antigua i Caribien, hvor en heltemodtagelse ventede på ham. Den unge Michael overtager dermed rekorden som yngste sejler, der nogensinde har krydset Atlanten alene i sejlbåd. Den hidtidige rekord havde en anden britisk sejler ved navn Seb Clover, der som 15-årig sejlede turen i 2003. Michael Perham tilbagelagde sejladsen i Cheeky Monkye, en Tide 28, og noget af det første, han foretog sig efter at være kommet i land, var at ringe til sin mor og berolige hende med det glade budskab.

Test af Beneteau Flyer 5 SUNdeck

13-08-2015: Topfarten for Flyer 5 SUNdeck er på 29,5 knob med en 115 hk motor og to mand om bord. Læs artikel

Test af Buster Le

12-07-2014: Den nye finske Buster Le har aluminiumsskrog og smagfuldt dæk i glasfiber. Båden er robust, men stadig vældig sporty, selv om den kun har 50 hestekræfter. Læs artikel

Test: Bedstemor med slaw i

05-03-2007: Den ligner en gammel dame, men opfører sig som en ældre udgave af James Bond. Jyllands-Posten prøvesejlede Crescent Gemini midt i december ud for Rantzausminde ved Svendborg. Læs artikel

Test af Quicksilver 555 Pilothouse

03-08-2014: Quicksilver 555 Pilothouse er til lystfiskeren, der kræver plads, fiskebrønd og fiskeholdere. Han kan også overnatte i den lille buttede, tunge båd, der desværre kræver trailerkørekort for at transportere. Læs artikel

Test af Uttern T51

09-08-2013: For 179.000 kr. kan du sejle 28 knob i en ny svensk motorbåd, der er vældig godt indrettet og kan bruges til lystfiskeri, småture og vandskisejlads. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...