Find mere om:
Test af Leader 40 Hard Top | båd.guide.dk

Test af Leader 40 Hard Top

Leader 40 Hard Top passer fint til danske forhold. Cockpittet er godt indrettet, men salonen i kahytten er lidt lille. Til gengæld er der en stor for- og midterkahyt.

Ustabile danske vejrforhold kræver ofte et tag over hovedet. Netop det har Leader 40 Hard Top fra franske Jeanneau. Men når solen skinner, som den gør for tiden, så kan et soltag hurtigt køres elektronisk tilbage. Det prøvede vi på båden med de sporty linjer og åbne cockpit.

Er man til en endnu mere sol i håret-båd, så fås Leader 40 også i en Open-version. Vil man bade, kan den store badeplatform sænkes helt ned under vandet via hydraulik. En detalje, der kan tilkøbes, ligesom teak på dækket, fortæller forhandler Henrik Jørgensen fra Tempo Bådsalg i Ishøj.

Cockpittet fungerer

Cockpittet er klart bådens store styrke. Det er her, man vil være mest. Her kan man tage solbad på agterdækket, hvis båden ligger rigtigt i forhold til Solen. Et ryglæn kan nemlig smart flyttes frem i båden, så der dermed bliver mere plads på solsengen til at sole sig på.

B97955549Z.1_20140618173243_000+G75DNDVL.1-0.jpg

For enden af solsengen er der gode håndtag, man kan holde i, når man i høj sø skal holde balancen på den brede badeplatform. Under solsengen er der et rum, hvor man kan lægge redningsflåden ind eller fendere og fortøjninger. Vil man tage sol og være helt sikker på, at den rammer én, kan man gå ud foran på fordækket, hvor man på vejen desværre går på lidt smalle sidedæk efter min smag. Men med et højt søgelænder går det fint med støtte. Samtidig er et bredt håndgreb placeret oppe på siden af kahytten.

I cockpittets højre side er der vask og køleskab, og en grill kan også placeres der, men som standard laver man mad nede i kahytten i det lille kompakte pantry, man finder i bådens højre side. Under cockpitbordet finder man via en stige adgang ned til de to gange Volvo Penta-motorer med hver 300 hk, som på ingen måde larmer under sejlads.

Fransk multiværktøj til det danske vejr

God lydisolering

Selv da vi i Cannes’ store bølger sejlede en topfart på 31 knob, blev der ikke målt over 78 decibel, og da vi sænkede farten til en marchhastighed på 25 knob, kunne vi tale ubesværet sammen, selv om cockpittet ikke kunne lukkes af og dermed mindske støjen fra motorerne. Generelt er bådværfterne blevet bedre til at lydisolere motorerne og samtidig placere dem på ophæng, så rystelserne ikke forplantes ud i skroget.

B97955549Z.1_20140618173243_000+G75DNE1M.1-0.jpg

Udsynet fra førerpositionen er fin, og man kan vælge at stå op, når den yderste del af sædet kan vippes op. Rattet sidder fint, både når man skal stå op og styre eller sidder ned, og hvis man vil justere på Volvo Pentas joystick under havnemanøvrer, er de også godt placeret. Desværre har man valgt en hvid farve, hvor instrumenterne er placeret, og det giver genskin fra Solen.

Familie-båd klarer 38 knob

To store kahytter

Jeanneau har valgt kun at placere et toilet med separat brus fremme foran den lidt lille salon. Den prioritering virker klog, for det giver mere plads til en stor forkahyt og en næsten lige så stor midterkahyt, men designerne har til gengæld skabt en meget lille hovedsalon.

B97955549Z.1_20140618173243_000+G75DNDUV.1-0.jpg

Ved salonbordet kan der f.eks. kun sidde fire personer, hvilket ikke er meget. Man satser vel på, at sejlerne vil være mest oppe i cockpittet. Salonbordet kan i øvrigt sænkes, så der skabes en dobbeltseng. Dermed vil seks personer kunne overnatte i Leader 40 Hard Top.

Salonen og de to kahytter har naturligt lys fra sideruder, hvilket er en stor fordel. Noget, der koster ekstra fra værfterne, da der er meget strenge CE-krav, når der bores huller i skrogsiderne.

Marex 320 - så kører feriemaskinen

Sporty sejlads

Båden ser sporty ud, den er ikke for klodset eller har for høj overbygning, og Leader 40 Hard Top sejler også vældig fint. Da vi sejlede mod vinden i pænt høje bølger, måtte vi lukke soltaget for ikke at få bølgeskvulp ind i cockpittet. Båden stejlede ikke meget, selv om vi gav fuld gas, og vi kunne derfor fint se vandet og var ikke nødt til at trimme stævnen ned, som det ellers ses på mange både i den her størrelse.

Under sejlads rullede båden meget lidt trods høje bølger, så længe vi planede over 17 knob. Cirka syv sekunder tog det, før vi planede, og næsten 28 sekunder, før vi sejlede fuld fart på 31 knob. Det er ikke imponerende nøgletal, men for en familie på tur må det være rigeligt.

Bådens rat gik fint, og der var intet dramatisk at berette, selv om vi svingede så hårdt, vi kunne, under marchhastigheden på 25 knob. Volvo Penta har nemlig sørget for, at rattet kun kan svinge et bestemt antal grader i høj fart. Idiotsikring kan man roligt kalde det.

Havnemanøvre gik også let med Volvo Pentas joystick. Man kan f.eks. sejle sidelæns eller lægge båden helt stille på en GPS-position.

Leader 40 Hard Top var populær blandt de 50 journalister, vi mødte under testen. Båden, der koster 2,17 mio. kr., er relativ prisbillig, og man får meget båd for pengene og meget luksus.

Fransk multibåd med overskud

Båden har mange gode detaljer, som gør det behageligt at sejle, men det skal det også være i så dyr en båd, som er beregnet til weekendture eller en sommerferie. At bo i den året rundt ville ikke gå, dertil er cockpittet for åbent.

Leader 40 Hard Top

 • Længde: 12,33 m
 • Vandlinje: 10,38 m
 • Bredde: 3,80 m
 • Vægt u. fyldte tanke: 7,53 ton
 • Vægt under test: 8,63 ton
 • Dybgang: 1,00 m
 • Dieseltanke: 2 x 362 l
 • Vandtank: 250 l
 • Kahytter: 2 stk.
 • Pris sejlklar i DK: 2,17 mio. kr.
 • Topfart: Med 2 x 300 hk Volvo Penta D4 31 knob, med 2 x 370 hk 34 knob
 • Forhandler: Tempobaadsalg.dk, Ishøj
 • Værft: jeanneau.com, Frankrig

Test af Jeanneau NC 14

14-06-2014: Med en lukket kahyt er Jeanneaus nye NC 14 skabt til at bo i hele året. Den franske båd ser ikke kun fræk ud, den sejler godt – også i bølger, da stævnen er dejlig spids og stejl. Læs artikel

Test: Fransk charme med italienske linjer

25-05-2006: Jeanneau har med sin motorbådsserie Prestige ramt solar plexus i kundegruppen. Vi prøvesejler Prestige 42 ud for Ishøj Havn. Læs artikel

Test af Jeanneau NC11

27-08-2010: I løbet af kun to år har franske Jeanneau udviklet hele 10 nye modeller. Tour var på vandet med den nyeste ”NC11” - en herlig båd med forførende italienske linjer. Læs artikel

Test: Pladsmesteren

04-06-2006: Jeanneau er en af Europas store bådudbydere. Det franske værft fremstiller motorbåde og sejlbåde i stort set alle størrelser og udformninger og har hele 61 modeller på programmet. Vi har testet Jeanneau 36 Prestige, som er franskmændenes næststørste motorbåd. Læs artikel

Test af Azimut Magellano 43 Flybridge

11-10-2013: Stilfulde Azimut Magellano 43 Flybridge har en stejl stævn, der skærer bølgerne godt. Båden med trawler-look koster 5,83 mio. kr. med alt ekstraudstyr, men så er der heller ikke en finger at sætte på materialer og byggekvalitet. Båden egner sig godt til danske forhold. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...