Find mere om:
Brugte både er på udsalg | båd.guide.dk

Brugte både er på udsalg

Det vrimler med brugte både til gode priser. Her får du nogle råd til brugtbådshandlen.

Med prisfald på brugte både fra 20 til 50 procent er der nu alle muligheder for at gøre en god handel. Samtidig viser de seneste tendenser fra København, at antallet af borgere, der ønsker en bådplads, er aftagende. Tidligere har et andet stort problem været at få en havneplads især i nærheden af de større byer, men denne tendens ser ud til at være ved at vende.

Eksempelvis er det i en havn som Svanemøllen i København for første gang i flere år muligt at få en plads uden at være på venteliste i årevis. Særligt små både under 2,5 m og store både over 4,5 m er lettere at få en plads til tidligere.

De nye både skal være større

I BådNyts læseranalyse fremgår det, at nybådskøberne har fået ønsket om at købe større både tilbage. Det betyder, at mindre og ældre både under 28 fod har svært ved at finde købere. Tommelfingerreglen er dog her, at klassebåde og anerkendte kvalitetsmærker fortsat holder prisen godt, mens mindre kendte mærker nærmer sig foræringspriser.

Har du derfor beskedne ønsker for bådtype og størrelsen af sejl- eller motorbåd, er drømmebåden utrolig billig lige nu. Udbuddet af brugte både er stort på internettet, hvilket giver dig en glimrende mulighed for at skaffe dig overblik over priserne både herhjemme og i udlandet.

Priserne kan forhandles

Priser og handelsvilkår er vidt forskellige fra professionelle sælgere og private. Hos profferne står priserne nogenlunde fast, for de har som regel også de bedste både. For private er nettet en billig måde at annoncere på, så naturligvis er der mange, som tager chancen for at opnå en bedre pris.

Derfor kan du roligt betragte priserne i privatannoncerne som et forhandlingsoplæg. Samtidig skal du gøre dig klart, at når du køber af en privat, er handlen som oftest en ”købt som beset”-forretning. Normalt vil det være mere sikkert at købe hos en forhandler, der skal leve op til købeloven.

Kend dine behov

Inden du køber, er det nødvendigt at spekulere over, hvilken type båd der vil passe dig bedst. Skal den være hurtig eller langsom, til små bade-udflugter, til weekendsejlads eller store sommertogter?

Både er vidt forskellige, så det er godt at få styr på de forskellige typer. Der er de meget kapsejladsprægede både, som er hurtige, men som kan være meget nedslidte og have lav komfort. Der er de tungere cruisingbåde, som inden for de sidste 10-12 år er blevet virkelig velsejlende, og der er motorsejlerne, som hovedsagelig yder komfort og hygge. Alderen betyder en del for sejlegenskaber og komfort. Ældre både kan sagtens være velsejlende, og tidligere lagde man stor vægt på sejlegenskaberne og mindre på rummelighed og komfort.

Tjek motorens stand

Motorbåde er lidt mere lige ud af landevejen. Der er de helt små speedbåde til sjov og ballade på de gode sommerdage. Der er weekend-cruiserne, der ofte kan bruges til lyst- og sportsfiskere. Og så er der de store motorbåde, der kan bruges til sommertogter.

Fælles for dem er, at man skal være endog meget sikker på motorens stand og hvor mange timer, den har på bagen, da en udskiftning hurtigt kan beløbe sig til samme eller højere pris end det oprindelige brugtbådskøb.

Hvilken størrelse?

Bådens størrelse er noget af det første, man skal lægge sig fast på. En båd på omkring 10 meter - 33 fod - vil tilfredsstille langt de flestes pladsbehov til tursejlads med familien. Men disse både holder naturligvis også prisen bedst.

En moderne 33 fods med god motorinstallation kan håndteres af en erfaren sejler og én hjælper. Jo højere, man stræber i størrelse, desto større krav stiller båden til besætningen. Jo større både, desto større dybgang og krav til navigation.

Det er i øvrigt en velkendt erfaring, at den første båd næsten aldrig bliver den, man slår sig til ro med. Der sker nemlig det, at man først opdager sine virkelige behov, når man har sejlet nogle år. Nu er du advaret!

De kendte mærker vil altid være dyrest, men det er til gengæld ikke nogen hindring, at en båd ikke produceres længere. Der er lukket mange gode værfter de sidste 30 år. Både kræver ikke originale reservedele som en bil. Reparationer på skroget foregår på håndværksmæssig maner, og udstyrsdele kan der altid findes erstatninger for.

Træbåde er et helt specielt kapitel hos sejlbådene. Der er mange nostalgiske skønheder imellem, og priserne er tit i bund, for man skal helst være handyman for at blive træbådsejer. De kræver ordentlig vedligeholdelse. Her er det allervigtigste at få en faglig vurdering med, inden man springer ud i en handel.

LÆS OGSÅ: Sådan køber du brugt båd – uden at blive snydt

Nyhed: Bådjagt for debutanter

26-05-2006: Med forårets komme er højsæsonen for bådkøb gået i gang. Det er nu, drømmebåden til sommeren sejlture på vandet skal findes. Men tænk dig godt om, inden du køber. Læs artikel

Guide: Motorbåde til søulke og badedyr

31-07-2015: Bådsalget er på vej op igen, og det gælder både brugte og nye motorbåde. Køberne deler sig i to grupper: Den ene foretrækker den hurtige, frække speedbåd til dagture, og den anden ønsker sig en solid motorbåd til længere ture og hygge i havnen. Læs artikel

Guide: Nu skal der byttes til en større model

24-05-2013: Bådejere, der vil op i bådstørrelse, gør gode handler i disse år. Prisfaldet er langt det største på de store både, og derfor bliver prisen for de ekstra fod relativt lav. Læs artikel

Test: Se de nye både i Marselisborg

06-08-2010: Fra fredag 13. august kan søulke og landkrabber få en dosis båd- og havneliv i Århus. Læs artikel

Test: Dykkersæt til sejlerfolket

21-06-2009: Nyt og billigt frømandsudstyr, der er let at betjene, er perfekt til inspektion af bådens nedre dele. Vi har prøvet Mini-B. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...