Find mere om:
Nu skal der byttes til en større model | båd.guide.dk

Nu skal der byttes til en større model

Bådejere, der vil op i bådstørrelse, gør gode handler i disse år. Prisfaldet er langt det største på de store både, og derfor bliver prisen for de ekstra fod relativt lav.

Lynæs Senior er en god bådtype, der har bevist, at den endog kan klare verdenshav-ene. Men med to småbørn, der er kommet til i familien, var de 20 fod alligevel lidt småt. Derfor sejler Erik Toft Jensen fra Stevns nu i 25 fod med plads til hele familien. Byttepris: 18.000 kroner.

»Det er simpelthen tidspunktet nu til at gå op i størrelse,« siger Erik Toft Jensen, som nu sejler i en Westerly Tiger.

Og han er langtfra den eneste, som er kommet billigt til en større båd. Markedet bugner med både, der er til salg, og det smitter af på bytteprisen, hvis man vil gå fra lille til større.

B97167451Z.1_20130522173123_000+GMG454U9.1-0.jpg

Fra 28 til 35 fod

I Kalkbrænderihavnen i København nyder Jesper Hvergel sin nyerhvervelse, drømmebåden. Han har netop skiftet sin 28 fods Jeanneau ud med en Hallberg-Rassy 352, som han kunne sætte søstøvlerne på for blot 400.000 kr. Båden er fra 1985, og den har lidt småfejl, men de skal nok blive ordnet, og så kan der stævnes ud på de store have. I løbet af nogle år skulle det gerne blive Middel-havet, og på længere sigt venter måske en rigtig langtur.

Han har dog endnu ikke solgt sin Jeanneau, men der skal nok komme en køber, som vil betale de cirka 125.000 kroner, den er sat til salg til for. Og Hallberg-Rassy’en – den var i første omgang udbudt til 650.000, men efter et par år på land uden købere blev der skåret en tredjedel af prisen.

»Det er min drømmebåd, som jeg har sparet op til i årevis, og 400.000 minus 125.000 for den gamle er det, jeg kan betale. Jeg har set på mange og kunne have ventet yderligere nogle år, men nu kom den rigtige pris,« siger Jesper Hvergel, mens han viser rundt i den rummelige, velholdte kvalitetsbåd.

Fra X-34 til X-41

Også på kapsejladsbanerne kan man mærke de gode byttepriser. Frank Back Madsen har skåret nogle timer af sejladstiden rundt om Sjælland med sit bytte fra en X-34 til en X-41. Han havde egentlig lyst til en mindre båd og kiggede både på Xp 33 og en trimaran fra Quorning, men valgte altså at bytte til en X-41. Byttepris 400.000 kroner.

»Jeg har haft mange både gennem årene, og de tider er forbi, hvor de holder prisen, så man næsten kan sælge med fortjeneste efter nogle år. Men går man efter noget større, er der penge at spare. Det er synd for sælgerne af de store både, men godt for os andre,« konkluderer Frank Back Madsen.

B97167451Z.1_20130522173123_000+GMG454U5.1-0.jpg

Bytte bytte købmand

Tendensen bekræftes i høj grad af Henrik Jørgensen fra Tempo Bådsalg. Han er en af de forhandlere, der arrangerer byttehandler med brugte både og har flere eksempler på gode handler, fordi især de store både er faldet i pris.

»Nogle må måske sætte værdien af deres egen båd ned med et par hundrede tusind, men det gør ikke så meget, hvis den større båd, de har kig på, er sat ned med det tredobbelte,« siger Henrik Jørgensen.

Som eksempler på prisfaldet nævner han en Windy 37, som nu sælges for 1,1 million, hvor den tidligere stod til 1,9. En LM 28 stod for et par år siden typisk til 348.000 kr. Nu handles de til 220.000. Så hvis en ejer af en LM 28 er interesseret i komforten i en større båd som en Windy 37, så skal han ikke være ked af prisfaldet. Tværtimod. For i en byttehandel sparer han 670.000 kr.

Henrik Jørgensen mener til gengæld, at prisfaldet er stagneret, og at priserne er kommet ned på et rimeligt niveau.

Urealistiske priser på nettet

Samme holdning har en anden af de store bådforhandlere, Henrik Reese fra Aabenraa.

»Der er utroligt mange både til salg, og en del af dem er måske kun til salg proforma. De priser, vi ser på nettet, er sjældent dem, som vi ser både handlet til. Brugtbådsmarkedet bugner, fordi der er en stor generation af sejlere, som har lyst til at prøve noget andet efter en årrække på vandet. Det presser priserne sammen med den industrielle masseproduktion, som kommer ud fra nogle store fabrikker. Kvaliteten er nok ikke så høj på nogle af mærkerne, men det er prisen så heller ikke på deres fabriksnye både,« siger Henrik Reese.

Han mener, at prisen på en brugt båd er kommet ned på et rimeligt niveau, som er væsentligt lavere end nyprisen, og han sammenligner det med en bil, som også taber værdi i takt med de kilometer, den ruller.

Han opfordrer sælgerne til at sætte realistiske priser på til salg-skiltene og advarer samtidig mod overdreven optimisme.

»Jeg får flere henvendelser hver eneste dag fra sejlere, der ønsker at lade deres nuværende båd indgå i en byttehandel, hvor jeg må sige, at det kan de glemme. Sælgeren ønsker i mange tilfælde slet ikke at have båd længere, og vi tager kun bådene i kommission, så vi overtager dem oftest kun, når der er tale om køb af en ny båd, og det salg er ikke særlig stort,« siger han.

Hver 10. lystbåd til salg

B97167451Z.1_20130522173123_000+GMG454U7.1-0.jpg

Det store udbud af brugte både underbygges af en kender af branchen. Jesper Højenvang, direktør for FLiD, Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, har gennemtrawlet salgsannoncerne og regnet sig frem til, at op mod hver 10. lystbåd i Danmark er til salg.

»Mange både sættes til salg på flere websider på én gang, men selv om jeg foretager et konservativt skøn og trækker dobbeltgængere fra, så er antallet virkeligt højt. Jeg vurderer, at hver 10. båd er til salg, og det har vi næppe set tidligere,« siger Jesper Højenvang.

Nyhed: Bådjagt for debutanter

26-05-2006: Med forårets komme er højsæsonen for bådkøb gået i gang. Det er nu, drømmebåden til sommeren sejlture på vandet skal findes. Men tænk dig godt om, inden du køber. Læs artikel

Nyhed: Syv til sejlerne

28-06-2013: De nyeste tendenser inden for design, teknologi, kapsejladser. Læs artikel

Test af BB 10

14-01-2012: I 1980'erne var Børge Børresens flagskib, BB10-meteren, konkurrenternes skræk ved kapsejladser. Læs artikel

Test af Albin Express

25-12-2011: Vi har retro-testet bådtypen, som stadig er en af de mest vindende på kapsejladsbanerne. Læs artikel

Guide: Brugte både er på udsalg

18-12-2011: Det vrimler med brugte både til gode priser. Her får du nogle råd til brugtbådshandlen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...