Find mere om:
Nyhed: En 6-meter med sjæl og utætheder | båd.guide.dk

Nyhed: En 6-meter med sjæl og utætheder

Catja Beck-Berge er en aktiv kvinde, der nyder sin båds historie og egenskaber til søs.

Et kæmpe spring møder os, da vi træder om bord på den ældre, stolte dame ved navn Ebana fra 1945 - en Østersø 6-meter bygget i Oregon Pine. Pludselig hører vi vand, der lænses fra det lidt utætte skrog. Vandet løber ud via elektriske pumper, der stort set altid er tændt. Den indenbords motor virker ikke den dag, vi sejler ud af Svanemøllehavnen i København for storsejl og genua. Men det går fint, selv om Østersø 6-meteren er en anelse tung på roret.

Med om bord er naturligvis ejeren af båden, 37-årige Catja Beck-Berge, der ikke har mere end seks års sejlerfaring. På Øresund glider vi fint af sted med den relativt smalle træbåd, om end optrækket er en anelse sløvt. Men båden er retningsstabil, for da vi fotograferer Catja Beck-Berge og slipper roret, holder den 66-årige båd stadig sin kurs.

Uden kompas og elektronik

Om bord er der ingen elektronik. Ikke engang et kompas kan vi opdrive, men vi sidder godt i det dybe cockpit, og der oser af nostalgisk stemning om bord. Det nylakerede træ dufter, mens vi glider fint gennem vandet med den klassiske båd.

Båden købte Catja Beck-Berge i Norge for 25.000 kroner sammen med sin tidligere mand. Om læ kan der sove tre personer, og der er hyggeligt i kahytten, men også en anelse mørkt og lavt, for båden er bygget på en tid, hvor man ikke prioriterede lys og luksus om læ. Samtidig kan det også dryppe i hård blæst eller regnvejr.

»Det har før dryppet så meget gennem dækket, at en oppustelig vest foldede sig ud,« lyder det grinende fra bådejeren, der siden har slebet dækket ned og givet det en blød Coelan-lak. Sidste år tog båden også temmelig meget vand ind gennem fribordet, når båden krængede.

»Der var kæmpesprækker i fribordet, så den tog op til 40 liter vand ind i minuttet, og jeg kunne lige nå at tømme båden løbende med en spand. Men i år fik vi fikset fribordet ved at nådlime det. Der er altid et projekt at kaste sig over hvert år, når den kommer på land. Missionen er, at Ebana hvert forår skal søsættes i bedre stand, end da hun kom på land, forklarer Catja Beck-Berge i en vending ud for Hellerup.

Hjælp fra sejlere

Hun slår fast, at forbedringerne kun er lykkedes med hjælp fra medlemmer i Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer (DFÆL), hvor hun selv sidder i bestyrelsen som næstformand.

»Hjælp får jeg også i høj grad fra de Københavnske Træsejlere, hvor vi har et godt nærmiljø og sejler kapsejlads om torsdagen. Faktisk er det ikke svært at passe en træbåd, man skal bare vide hvordan. I starten handlede det om at få båden til at holde sig flydende,« siger sejleren, der også er medlem af Københavns Amatør Sejlklub. Vi fornemmer også, at blondinen er skrap til at skrue og slibe på båden og ikke just er typen, der tuder over en knækket negl.

Catja er meget interesseret i bådens historie, og hun viser os de originale tegninger.

»Dem har vi tit studeret, når der skulle laves forbedringer med respekt for bådens historie, jo mere originalt jo bedre,« siger hun og forklarer, at det først er i år, at hun rent faktisk også har fået sejlet en del. Så meget, at hun vandt sit løb og tog klassebåds-sølv blandt 30 modstandere ved DFÆL's sommerstævne for ældre lystbåde i Sundby.

»Jeg bruger mest båden til dagture og kapsejlads. Men ellers vil jeg sige, at båden er et omdrejningspunkt for min hverdag. Vi har et herligt socialt klima træbådsejlerne imellem, og for mig er det en glæde, hver gang endnu en ting virker på båden, for det gjorde det jo som udgangspunkt ikke fra starten,« siger hun smilende, og vi forstår det godt, for båden har charme og sejler godt.

Læs også: Test: En forførende og stabil donna

Østersø 6-meter ”Ebana”

Længde: 8,20 m
Bredde: 2,12 m
Vandlinjelængde: 6,20 m
Dybdegang, langkøl: 1,32 m
Vægt: 3,2 ton
Kølvægt: 1,3 ton
Storsejl og fok: 25 m2
Skrogmateriale: Oregon Pine
Design: Jac M. Iversen, Norge
Bygget: 1945 i Sverige af Harry Nystrøm
Hjemmeside: www.ebana.dk

Test: Fræk familiebåd

29-07-2007: Tyske Dehler leverer med sin 29 fods sejlbåd den optimale løsning for et par unge eller den lille familie, som både vil sejle kapsejlads og tur. Læs artikel

Guide: Grinden er en drømmebåd

10-05-2015: Allan Rye fra Samsø har haft sin søstærke Grinde i snart 40 år. Og den 68-årige ortopædkirurg kunne ikke tænke sig en anden bådtype. »Den har det hele,« siger den storvindende Fyn Rundt-sejler, som mest bruger båden til tur. Læs artikel

Test af Seascape 27

25-04-2015: I seks m/sek. sejlede vi 12 knob i sloveneren. Båden har en dyb sænkekøl, markant knækspant og dobbeltror, det giver samlet set stor stabilitet til tur- og kapsejleren, men helt billig er den ikke. Læs artikel

Test af M.A.T. 1010

13-09-2013: Den nye M.A.T. 1010 har en skarp stævn, let skrog, dyb køl og sejler virkelig godt. Apteringen i kahytten er dog lidt skrabet. Læs artikel

Test af X-Yachts Xp 33

18-01-2013: Den længe ventede Xp 33 fra danske X-Yachts kom på vandet sidst i 2012. BådNyt var som de første på vandet for at teste nyheden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...