Find mere om:
Test af Beneteau First 30 | båd.guide.dk

Et frisk pust fra Beneteau

Beneteau First 30 integrerer nye tendenser fra kapsejlads i en familievenlig fortolkning.

I rækken af nye tiltag er det mest synlige på Beneteauen, at den hverken har hækstag, tjekstag eller bagstag. Kun et forstag, et undervant og et topvant holder masten tilbage ved hjælp af et sæt bagudrettede salingshorn. Det næste, der springer i øjnene, er dobbeltroret, der styres med en central rorpind. Dernæst bemærker man det smart layoutede åbne cockpit og knækspant-konstruktionen.

Under vandet er båden udstyret med en sexet torpedo-T-køl monteret på et smalt skaft. Især visuelt har båden hentet meget inspiration fra Volvo Ocean Race og fra solosejladser som Vende Globe. Og det er ikke nogen tilfældighed, for designer-bylinen er ingen ringere end fransk-argentinske Juan Kouyoumdjian, der netop har tegnet flere af de mest velsejlende både til de to sejladser.

God om læ

Om læ gør båden det også godt. Der er rigeligt med plads, og det kan være svært at forstå, hvordan man kan få så meget plads ned i en 30-fods båd. Der er fire gode køjer og yderligere plads to børn. Desuden et fint pantry med nem tilgang til maskinen. Apteringen er fransk på den gode måde med stilrene linjer og med fokus på funktionaliteten. Desværre smutter detaljen for Beneteau ved løsningen omkring kortbord ved navigationspladsen. Navigatøren sidder på et klapsæde. Så længe han ikke sidder der, er der ingen problemer. Der er fri passage til toilet og bad. Men når sædet slås ud, blokerer det uheldigvis for døren til selvsamme baderum. En skæmmende mangel på respekt for detaljen.

Ned ad bakke gik båden relativt godt selv uden genakker. Alligevel levede den ikke op til forventningerne - den burde have gået hurtigere i den megen vind. Der var fralandsvind og derfor ikke store bølger, men dog nok til at give båden afsæt til små planeture. Men den kom aldrig på nogen måde ud af vandet. Forklaringen skal findes i bådens tunge konstruktion. Den officielle vægt er opgivet til 3.700 kg, hvilket er meget for en 30-fods båd, især i performance cruiser-klassen. Og måske er det bådens lækre udseende og viden om, at selveste Juan Kouyoumdjian står bag, der gør, at man bliver en anelse skuffet på vandet.

God på kryds

Når alt kommer til alt, er Beneteau 30 First dog en båd fuld af gode nyheder. Den bringer meget nyt til markedet, den ser fræk ud, og den er sjov at sejle. Vi testede den med genakker i ca. 10 m/sek. Den krydser overraskende godt. Og selv om den ikke kom rigtigt ud af vandet med vinden, havde vi det sjovt med hastigheder mellem 8,5 og 12 knob. First 30 er klart et skridt fremad for båddesign. Det er en båd af det nye årtusinde, som vil appellere til mange og inspirere andre værfter og designere.

Læs også: En sublim ukendt franskmand

Beneteau First 30 i tal

Længde: 9,81 m
Bredde: 3,20 m
Dybde: 1,50 m til 1,90 m
Vægt: 3.750 kg
Køl: 1.090 kg
Motor: 20 hk
Design: Juan Yacht Design
Interiørdesign: Nauta Design
Værft: Beneteau
Pris: fra 542.625 kr. ekskl. moms

Yderligere info: www.beneteau.com og www.risbjergmarine.dk

Test af Oceanis 35

23-07-2015: Med to ror i vandet er Beneteaus brede turbåd Oceanis 35 sikker at sejle i hård vind. Masten er samtidig placeret midt i båden for at give god rorbalance på kryds, fortalte bådens designer, der var med på BådNyts test. Båden fås i tre kahyts-versioner. Læs artikel

Guide: Grinden er en drømmebåd

10-05-2015: Allan Rye fra Samsø har haft sin søstærke Grinde i snart 40 år. Og den 68-årige ortopædkirurg kunne ikke tænke sig en anden bådtype. »Den har det hele,« siger den storvindende Fyn Rundt-sejler, som mest bruger båden til tur. Læs artikel

Test af Seascape 27

25-04-2015: I seks m/sek. sejlede vi 12 knob i sloveneren. Båden har en dyb sænkekøl, markant knækspant og dobbeltror, det giver samlet set stor stabilitet til tur- og kapsejleren, men helt billig er den ikke. Læs artikel

Test af Dufour 335

09-04-2012: Dufour 335 er et friskt pust og godt bud på den moderne turbåd med sine smarte detaljer. Læs artikel

Test af Dehler 32

19-02-2012: Dehler 32 gik i 2010 fra en lovende til en skuffende sejloplevelse. Nu er den genfødt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...