Find mere om:
Nyhed: Ekstrem solosejlads i 60 fods både | båd.guide.dk

Nyhed: Ekstrem solosejlads i 60 fods både

Otte alene-sejlere i hver sin 60-fods racingbåd ligger parat på startlinjen, når Velux 5 Oceans lægger ud på verdenshavene 17. oktober. Den dansk-sponsorerede verdensklasse-sejlads byder i år på en ny bådklasse - en revideret version af den såkaldte Open 60.

Der er 44 dage til start. For otte skippere fra syv forskellige nationer er der formentlig også tale om 44 nætter, hvor det bliver svært at falde i søvn.

For den 17. oktober starter det. Alene Jorden rundt i en Open 60 må være den ultimative udfordring på vandet - "the horizontal Mount Everest". Der arbejdes på højtryk med træning og forberedelser, og der rumsterer nok en hel del frygt og usikkerhed i hovederne på de otte, der nu har taget handsken op.

Velux 5 Oceans er en af de store solo-kapsejladser jorden rundt, og selv om "A-navnene" i denne særlige afdeling af sejlsporten ikke er med, knyttes der megen forventning og medieinteresse til foretagendet. I front for organisationen står selveste Sir Robin Knox-Johnston, det første menneske, som sejlede jorden rundt nonstop alene - og som selv deltog i den forrige Velux 5 Oceans i en alder af 70 år.

Denne gang er Knox-Johnston blevet på land i rollen som arrangør og primus motor i tæt samarbejde med titelsponsoren, danske Velux, der har hovedsæde i Hørsholm.

Begrænset og bæredygtigt

Det helt særlige ved denne udgave af racet er, at der er udviklet en særlig version af Open 60-klassen - den såkaldte Eco 60. Der er tale om en både økonomisk og økologisk bæredygtig sejlbåd, bygget på en ældre og formentlig mere robust Open 60. Bådene er altså optimerede Open 60-både af en generation ældre end 2003, og der er begrænsninger på udstyr, antal sejl, størrelsen på shore crew osv. - med andre ord tiltag for at holde omkostningerne nede.

Samtidig vil man bygge videre på tanken om bæredygtighed i forhold til naturen; to af sejlerne har valgt at fuldføre sejladsen uden overhovedet at forbruge fossilt brændstof. Alle bådene er underlagt strenge miljøkrav, og ingen af dem vil således forurene eller belaste naturen og havet.

Ud over økonomisk og økologisk bæredygtighed er det også tanken, at Eco 60-bådene skal have en større chance for at komme i mål uden at blive stoppet af de evindelige "break-downs", som gerne sætter mere end halvdelen af deltagerne ud af spillet i sejladser, hvor der sejles i de mest optimerede, ekstreme både. Eco 60-bådene er knap så ekstreme og vil næppe sætte fartsrekorder - men forhåbentlig vil flere af deltagerne komme i mål.

Velux satser også hårdt på at formidle stemningen om bord og nerven i sejladsen ved hjælp af moderne teknologi. Der vil være tracking, video og lyd fra bådene og en masse andet på sejladsens website, www.velux5oceans.com. På sitet kan du også læse mere om deltagerne og den rute, de skal sejle.

Velux 5 Oceans

  • Velux 5 Oceans er en ekstrem kapsejlads, der går hele jorden rundt.
  • Deltagerbådene er næsten 20 meter lange og med et sejlareal, der kan være på flere hundrede kvadratmeter.
  • Man er helt alene om bord, og denne type kapsejlads kaldes derfor solosejlads. Det regnes som den ultimative udfordring for en sejler at gennemføre en solosejlads jorden rundt.
  • Startskuddet for Velux 5 Oceans, som er en af de mest traditionsrige jorden-rundt-sejladser, går 17. oktober.
  • Fra startlinjen uden for La Rochelle, Frankrig, sejler deltagerne til første stopover-havn i Cape Town, Sydafrika. Anden etape går til Wellington, New Zealand. Tredje etape går til Salvador, Brasilien. Fjerde etape går til Charleston, USA, og derfra sejler sejlerne mod mållinjen i La Rochelle. Her forventes de at ankomme omkring månedsskiftet maj-juni 2011.
  • Læs mere på www.velux5oceans.com

Test af Comet 31

13-09-2015: Den italienske Comet 31 skærer bølgerne som en drøm, sejler stabilt og har masser af plads. Præcis én mio. kr. giver adgang til fornøjelserne. Læs artikel

Test af Grand Soleil 46

19-04-2011: Grand Soleil 46 er en elegant båd, der har fået værftet Cantiere del Pardo tilbage i sporet Læs artikel

Nyhed: En 6-meter med sjæl og utætheder

14-01-2011: Catja Beck-Berge er en aktiv kvinde, der nyder sin båds historie og egenskaber til søs. Læs artikel

Test: Mere race fra X-Yachts

06-11-2009: X-34 kan man betegne som en forsinket danmarks premiere på bådudstillingen i Bella. Den sønderjyske performance- cruiser forlod X-Yachts i august og har siden solgt over 60 eksemplarer over hele verden. Læs artikel

Nyhed: Havets Mount Everest

05-07-2009: Fem danske sejlere var involveret i Volvo Ocean Race 2008-09, verdens hårdeste kapsejlads. Et internationalt hold - Ericsson 4 - vandt med klar margen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...