Find mere om:
Sæt masten rigtigt første gang | båd.guide.dk

Sæt masten rigtigt første gang

Nu er det heldigvis snart tid til at komme på vandet igen. Men først skal masten rejses. Her viser vi, hvordan man nemt og hurtigt sætter mast og rig helt rigtigt.

Inden sæsonen for alvor skydes i gang, er det vigtigt, at mast og rig bliver sat rigtigt. Både for at sikre sig mod mastebrud og for at få en behagelig sejlads med mest muligt sejlglæde i en ”glad” båd, der er let at sejle.

Riggen på en moderne båd skal altid stå meget stramt - og strammere, end de fleste sejlere forestiller sig. Det er den eneste måde at holde forstaget helt stramt på, hvilket er vigtigt. For hvis forstaget ikke står helt, helt stramt, bliver genuaen for dyb i faconen, og båden vil krænge unødigt meget.

Det er en gammel myte, at man bare kan stramme forstaget ved at hive i hækstaget. Det fungerer kun, hvis riggen står meget stramt.

Masten skal have en let hældning agterover, så båden både føles næsten neutral på roret, dvs. at man ikke skal bruge kræfter på at styre båden, og samtidig selv styrer langsomt op mod vindøjet, når man slipper roret.

Frem med fedtet


Ved tilrigningen er det vigtigt at give vantskruer i rustfri stål noget saltvands- og varmebestandigt fedt eller olie på gevindene, ellers er der risiko for, at gevindene ”river” og låser sig uhjælpeligt sammen.

Det er også vigtigt, at gevindene ikke bliver slæbt hen ad beton, asfalt, sten eller grus, fordi selv små hak og skrammer i gevindene øger risikoen for, at vantskruerne kan låse under opspænding af riggen.

Sådan sættes riggen


1. Først sættes masten helt lodret i båden med forstag og overvant. Det kan tjekkes ved at hænge noget tungt i storfaldet og lade det hænge ned bag masten. Båden skal være i sin naturlige balance imens, og derfor skal man enten stå midt i cockpittet eller gå helt i land, mens man bedømmer, om masten står lodret.

2. Når masten står helt lodret, sættes undervant og mellemvant i forhold til topvantet, således at masteprofilet står snorlige hele vejen op. Dette kan tjekkes ved at flugte op langs mastens hulkehl eller skinne.

3. Dernæst sættes overvantene meget hårdt. Husk, at vantskruerne skal spændes skiftevis og lige hårdt i begge sider. Det er en god håndregel, at overvantene skal stå så hårdt spændt, at man selv synes, de er spændt for hårdt. En anden håndregel er, at vantene skal spændes, til der er ”musik” i dem, som i fx guitarens strenge.

4. Når overvantene er tottet, spændes undervantene lige knap så hårdt, således at masteprofilet får en let forkrumning på mellem en halv og hel profilbredde. Dog skal rullemaster stå næsten helt lige på grund af rulleprofilet inde i masten. Præcist hvor meget en mast skal forkrumme, afhænger af bådens rigtype og storsejlets mastekurve. På moderne rigge med bagudrettede salinger skal masten stå med en forkrumning på godt en profilbredde, mens masten blot skal stå med en let forkrumning på mastheadriggede både.

5. Bådens mellemvant sættes, efter masten står helt ret tværskibs. Når masten senere fintrimmes, skal man altid huske at justere med præcist samme antal omgange på vantskruerne i hver side.

Guide: Esmeralda lækker lidt forneden

03-07-2015: BådNyts Junker-22-gør-det-selv-projekt ”Esmeralda” er ved at være klar til søsætning nr. to i indeværende sæson. En formodet utæthed ved rorlejet viste sig at være en køl, der var flækket på langs. Læs artikel

Guide: Ny pumpe til Esmeralda

05-09-2014: I vores Junker 22-projekt er vi nu nået til at fjerne elsystemet. Vi vil have grøn energi i stedet. Det betyder, at elpumpen skiftes ud med én til håndkraft. Her kan du se hvordan. Læs artikel

Guide: Nyt navn til ældre pige

27-07-2014: Gammel overtro siger, at man ikke må skifte en båds navn. Ikke desto mindre var der efter søsætningen brug for at vaske tavlen ren. Så ”Laura” hedder nu officielt ”Esmeralda”. Læs artikel

Guide: Victoria vender hjem

26-05-2014: Vidar Illums stædighed og passion for træbåde har ført ham frem til en helt unik situation: Til sommer kan han sejle i den båd, som hans morfar vedligeholdte, og som hans mor som lille pige fik sine første sejlture på. Læs artikel

Guide: En Junker 22 kom til byen

18-05-2014: BådNyts redaktør har fået foræret en godt brugt Junker 22. Det er et gør det selv-projekt, som har vist sig større end almindelig forårsklargøring. Projektet var ved at kuldsejle, allerede da båden ankom. Heldigvis reddede et godt råd og en hurtig vognmand båden fra at synke, og projektet kan køre videre. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...