Find mere om:
Nyhed: Seks på stribe | båd.guide.dk

Nyhed: Seks på stribe

Om østjyder har et særligt gen, når det gælder produktion af store sejlbåde er uvist, men faktum er, at landets seks største sejlværfter alle ligger langs den jyske østkyst med Nordborg i syd og Skærbæk i nord. For første gang er det lykkedes at få dem alle til at udstille på bådudstillingen i Fredericia, og her kan man for alvor se, hvad danske bådkonstruktører kan præstere i det nye årtusinde.

X = FART OG TEMPO

Danmarks største og internationalt mest kendte bådværft – X-Yachts – holder til i Haderslev, hvorfra der hver uge sendes drømmebåde ud i den store verden. Værftet blev i sin tid stiftet af brødrene Niels og Lars Jeppesen, som i 1979 lavede X-79’eren, der kunne tage modet fra skipperne på selv langt større både på klubbanerne og distancesejladserne Fyn Rundt og Sjælland Rundt. Siden da er der løbet mange nye konstruktioner af stablen, som har fundet sympati ude i den store verden. I dag bygger værftet omkring 120 både årligt, hvoraf 95 pct. eksporteres til især Tyskland.

x34.jpg

I denne weekend kan man for første gang i Norden se værftets seneste skud – den lynhurtige Xp 33.

»Vi vil godt gøre lidt mere ud af det danske marked. Og vores kommende 33-fods båd, Xp 33, er efter vores opfattelse helt perfekt til danske og nordiske forhold,« fortæller salgsdirektør Niels B. Thomsen. Xp 33 kommer til at koste en lille million kroner i fuld sejlklar stand.

Ved siden af Xp 33 udstiller X-Yachts endnu en båd – sandsynligvis deres Xc 38, som har titlen ”European Yacht of the Year”, og som har et prisskilt i underkanten af 3 mio. kr.

HÅNDVÆRK I TOPKLASSE

Det er meget få sejlere, som ikke har oplevet at blive agterudsejlet af en Luffe. Og Luffe Yachts i Kolding har da også i mange år formået at kombinere smukt design og gedigent håndværk med hurtighed. Oluf Jørgenens mest kendte konstruktion i danske farvande er Luffe 37 fra 1980. Båden kunne op gennem 80’erne samle store felter i de dengang store havkapsejladser rundt om Fyn og Sjælland. I dag er der bygget over 200 af Luffe 37 i flere versioner.

luffe.jpg

Men nu godt 20 år senere er tiden kommet til at finde en afløser, fortæller Oluf Jørgensen

»Jeg havde håbet at blive færdig med afløseren Luffe 3.6 til udstillingen. Den er mere rummelig end Luffe 37, men nye materialer og skroglinjer gør, at den også vil være hurtigere end forgængeren. Men vi har haft så travlt, at vi har måttet lægge arbejdet med den lidt på hylden, så den er ikke klar før til foråret,« siger Oluf Jørgensen.

I stedet udstiller Luffe Yachts blandt andet en 12 meter lang Luffe 40.04 i en luksusudgave, som ikke er set tidligere.

EGOISTBÅDEN FOR DE MAGELIGE

nordborg.jpg

Nede på den smukke ø Als ligger Nordborg Baadebyggeri. Værftet er ikke blandt de største, men liebhavere, der vil have et godt solidt skib med smukke linjer, ved godt, hvor det ligger. På messen kan værftet præsentere ikke mindre end en verdenspremiere – tursejleren Nordborg 34. Der er tale om en hurtig turbåd, der kan sejles singlehanded, men som har god plads til seks personer. Der er ikke sparet på apteringen, og den massive brug af teak og mahogni er med til at skabe hygge og ro om læ.

Værftets ejer, Holger Bladt Jensen, er da også stolt af sin nye konstruktion

»Man får efter min opfattelse ikke en bedre turbåd i halvanden million-klassen end denne,« lyder det fra indehaveren.

NÅR TINGENE SPILLER SAMMEN

faurby.jpg

Ikke mange kilometer væk fra messehallerne i Fredericia ligger Faurby Yachts, der igennem en menneskealder har vist, at det formår at kombinere fart og komfort. Værftet stiller op på messen med tre både i værftets nye E-serie, som er kendetegnet ved at være mere moderne indrettet og ifølge værftet selv har endnu bedre sejlegenskaber end tidligere Faurby-både. Bådene – Faurby 424E, Faurby 360E og Faurby 325E – er, hvad værftets direktør Thomas Dan Hougaard betegner som rigtig egoistbåde. At værftet hele tiden udvikler sig ses blandt andet på den 39-fods yacht Faurby 396 – Jesper Bank Edition. Værftet fik for et par år siden den dobbelte OL-guldvinder og mangedobbelte verdensmester Jesper Bank til at udforme sin 39-fods yacht Faurby 396, sådan som han kunne ønske sig en tur- og kapsejler. Båden var med sidste gang, der var udstilling i Fredericia.

BEKVEMMELIGHEDEN ER SAT I HØJSÆDET

nordship.jpg

Lidt uden for Kolding – i Lunderskov – holder bådeværftet Nordship Yachts til. På messen i Fredericia præsenterer de deres 11 meter lange tursejler Nordship 360 DS, som er den mindste af værftets dæksalonbåde. Værftet lægger ikke skjul på, at det er komforten og kvaliteten om læ, der har stor prioritet, når de designer deres turbåde. Nordship 360 DS har det særlige kendetegn, at salonen er hævet op over dækket, så man kan sidde ved salonbordet og nyde udsigten gennem de store vinduer. Båden var nomineret til European Yacht of the Year 2010/11 og koster på den gode side af 2 mio. kr.

 

 

 

KLASSENS FRÆKKE DRENG

dragonfly.jpg

I Skærbæk ikke langt fra den gamle Lillebæltsbro bygges de hurtige Dragonfly-trimaraner. Det er ikke meget, man ser til dem på vandet, da de som regel er væk, inden man får set sig ordentligt om. At Quorning Boats har valgt ikke kun at stå på et, men tre ben, har vist sig at være en god idé. I årenes løb har værftet leveret en stribe af flerskrogsbåde til sejlere verden over. På messen præsenterer de bl.a. deres nye Dragonfly 32-trimaran. Den blev lanceret i sommer og byder på nyt design, større pontoner, større rig og endnu mere sejlglæde.

Her kan man for alvor kombinere muligheden for sjov og komfortabel familiesejlads med glæden ved en højtydende cruiser. På vandet er den næsten lige så bred, som den er lang, men de specielle swing-wing-pontoner kan slås ind, så den kan finde sig en plads i de fleste havne.

Test: Familiens Formel 1

10-10-2008: X-Yachts har begået en velsejlende 34-fods båd, som kan sejle fra konkurrenterne i kapsejladser og samtidig give masser af komfort og sejlglæde på langturen. Læs artikel

Test af X-Yachts Xp 55

22-10-2013: ... men den kan både bruges til cruising og kapsejlads, lyder det fra X-Yachts’ designer, Niels Jeppesen, om den elegante båd, der sejlklar med en del udstyr koster 8,5 mio. kr. Xp 55’eren sejler som en drøm. Læs artikel

Test af X-Yachts Xp 50

14-12-2012: Performance Cruiser i European Yacht of the Year-konkurrencen er kategorien, hvor man ser de nyeste tendenser inden for sejlegenskabsforbedrende design. Vi stiller skarpt på danske Xp 50, der er blandt de fem nominerede. Læs artikel

Test: X-Yachts nye turkonge

08-10-2010: Den spritnye Xc 50 er en stor, tung og dyr sag, som er oplagt at tage på langtur i. Læs artikel

Test: Mere race fra X-Yachts

06-11-2009: X-34 kan man betegne som en forsinket danmarks premiere på bådudstillingen i Bella. Den sønderjyske performance- cruiser forlod X-Yachts i august og har siden solgt over 60 eksemplarer over hele verden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...