Find mere om:
Guide: Forårstjek – før påsketuren | båd.guide.dk

Guide: Forårstjek – før påsketuren

Traditionen tro, er det i påsken, at Sejlerdanmark for alvor griber om vinkelsliberen og skruetrækkeren. Læs her, hvad du skal skal være opmærksom på, når du går igang.

Fokus ligger ofte på bundmaling og polish, men bådens udstyr og dit personlige grej skal også være i orden.

Motor og impeller

Den der smører godt, kører godt, og motoren er så vigtig, at den bare skal fungere. Tjek diverse filtre, og skift eventuelt motorolien, hvis du ikke fik det gjort i efteråret. Tjek også spændebånd og slanger for knæk, revner og utætheder. Start motoren for at se, om den starter og kører normalt og kontroller, at termostaten viser normal temperatur. For lav temperatur betyder ofte, at termostaten er i stykker.

En impeller pumper kølevæske gennem motorens kølesystem, så den er vigtig. Fjern pumpedækslet og skift impelleren ud med en ny, hvis gummiet er blevet stift. Impelleren bør skiftes mindst hvert andet år.

Anker

Har du elektrisk ankerspil, så tag en tørn eller to med ankerspillet. Tjek om kæde og samlinger er intakte, og det hele kører godt. Slidt tovværk til ankeret skal måske skiftes. Når der skal kastes anker, skal det helst virke – første gang.

Batterier og strøm

El-systemet skal vedligeholdes, så der ikke kommer krybestrøm og spændingsfald. Søluften tærer, og det går især ud over det elektriske system, når det udsættes for høj luftfugtighed og saltvand. Tjek om ledninger og samlinger er i orden, og ikke er i kontakt med bundvandet. Rens kabelsko og smør dem med lidt fedt. Kontroller væskestanden på batteriet og efterfyld, hvis det er nødvendigt. Oplad batteriet.

Radio

Når masten er kommet på, skal VHF-radioen og antennen tjekkes. Kald Lyngby Radio op på en arbejdskanal, og hør om der er hul igennem, og husk, at tilslutte VHF-radioen til GPS’en. Mens du er i gang med mast og radio, kan du med det samme kontrollere om navigationslysene fungerer og er i orden.

Gasinstallationer

Har du gasinstallation om bord, skal det kigges efter for brud på slanger og rør, så der ikke opstår brand eller eksplosion om bord. I lystbåde under 24 meter må du lave det meste på gasinstallationen selv, men er du i tvivl kan du finde meget mere om det på Dansk Sejlunions hjemmeside.

Redningsvest og nødblus

Redningsvesten hører til dit personlige nødudstyr. Er vesten selvoppustelig skal du kontrollere om gaspatronen er fuld, selvudløseren virker og opdriftsblæren er intakt. Er du i tvivl om, hvordan vesten skal tjekkes, kan du sende den til autoriseret service. Spørg der, hvor du har købt vesten. 

Også nødblussene skal ses efter. Dem kan du naturligvis ikke kontrollere, men tjek om sidste salgsdag er overskredet. Er de ikke friske mere, skal du aflevere dem på din lokale politistation, og købe nogle nye.

Kaleche og sprayhood

Foråret er også et godt tidspunkt til at gå kaleche og sprayhood efter. Der er som regel altid nogle syninger der skal repareres, og måske er imprægneringen heller ikke så god mere. En beskidt kaleche kan renses, men pas på med Rodalon og andre mug- og algemidler, de kan ødelægge imprægneringen. Tal med din bådudstyrsforretning om, hvilke midler der er velegnede, og den korrekte måde at rense stoffet på.

Skøder og tovværk

Slidt og ulækkert tovværk dur bare ikke. Tovværket har godt af at få en tur i vaskemaskinen, for at fjerne eventuel sur lugt. Put tovværket i et gammelt hovedpudebetræk, og giv det en finvask ved 40 °C. Bagefter skal taklinger og splejsninger gåes efter. Er tovværket for slidt, så skift det ud efterhånden, og nyd forårets første tur på vandet i en båd, hvor det hele virker.

Guide: Nye redningsveste kan være for gamle

09-09-2011: Forhandlere tjekker ikke produktionsdatoen på redningsveste. Derfor bør du selv gøre det. Læs artikel

Guide: Tæm bådens farlige slanger

30-07-2010: Hvert år synker fritidsbåde, fordi en slange er revnet, eller et spændebånd er knækket. Læs artikel

Guide: Frisk selv båden op

07-06-2006: De malingstyper der bruges, når man skal male fribordet, bliver stadig bedre. Så har man tålmodighed og håndelag, kan man på egen hånd få båden til at se ud som ny. Læs artikel

Nyhed: Sidste udkald for i år

07-06-2006: Bådbranchen har det brede smil på. I øjeblikket danner Dronning Margrethe Hallerne i Fredericia rammerne om Boatshow 2005, og en tur rundt på messen efterlader ingen tvivl: Her går det godt. Faktisk så godt, at der mange steder er tæt på at være udsolgt. Så hvis man vil have ny båd i år, er det en god idé ikke at vente alt for længe med at beslutte sig. Læs artikel

Nyhed: Sejlets hemmelighed

28-05-2006: Håndsyede sejl til gamle træskibe er sejlmager Jens Kristian Mikkelsens hobby og arbejde. Til tider er det et millimeter- arbejde, og han navigerer stadig efter en bog skrevet for snart 100 år siden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...